Friday, May 4, 2012

Sugar free of Banana Custard

 Assalamualaikum....
Finay I got chance to write my recipe. Biasanya my recipe very simple and need short of time to prepare meal. Hhehehehhee....yelah orang bujang. Nak masak lebih2, sape nak makan. Plus, my spoil little sister sudah ke PLKN. Tak ada sesiapa yang akan tolong melantak makanan kecuali I sorang. WAAAAAa....alone at home. Luckily, this weekend, my youngest bro balik rumah. But, next week kena sorang2 lah nampak gayanya.
Okey, back to story, today nak share recipe banana custard yang sugar free. Ada yang cakap okey, ada yang cakap kalau buat desert, kena manis2 baru best! Hmmmm...that true. Tapi sekarang musim berdiet telah bermula. Kalau boleh nak kurang consume of sugar. Alah...manis buah pun sedap jugak.

Bahan2 yang diperlukan:
* Tepung custard
* Buah pisang
* Air

Cara2 membuat:
* Penyetkan buah pisang sampai hancur macam nak buat cekodok tu.
* Panaskan air dalam periuk dan masukkan pisang.
* Kacau sampai sebati buah dan air, dan masukkan tepung custard.
* Perlahankan api dapur, kacau perlahan-lahan hingga sebati.
* Bila dah tiada lagi warna tepung custard, padamkan api and masukkan dalam bekas.
* Sejukkan suhu bilik. Jangan terus masuk fridge....bila dah sejuk, baru masuk fridge tau!
* Bila dah sejuk, potong ikut bentuk disukai (Boleh dimakan begitu sahaja atau bersama ice-cream atau susu...tapi aku makan dengan oat buat breakfast. Hehehhehehehee...)


Tadaaaa...
Nie masa nak sejukkan. Letak dalam bekas yang permukaan besar. 
Cepat sikit proses penyejukkannya.


I used turap biskut. 
Suke tengok bentuk lawo2 camtu....

Dats all for this entry. Insyaallah, will coming time with new story.
Thank you and luv all!

No comments:

Post a Comment